søndag den 13. september 2009

Trolden

Skulpturen "Trold der vejrer kristenkød" (eller kristenblod) har altid fascineret mig. Jeg kender den oprindeligt fra Glyptotekets have. Jeg elsker skulpturens ekspressive stil og historien om den er  interessant.
Den er skabt af billedhuggeren Niels Hansen Jacobsen, og gipsudgaven blev udstillet på Charlottenborg Forårsudstilling i 1897. Bronzeudgaven blev købt af brygger Carl Jacobsen. Den blev i 1903 opstillet i et lille anlæg ved Jesuskirken i Valby, stående i truende position mod den hvide Kristusfigur på korset, som står på pladsen foran kirken. For at illustrere den ondskab der findes i verden.
Men i 1920'erne bliver trolden fjernet og sat ind på dens nuværende plads i Glyptotekets have, sandsynligvis da hverken præst eller menighed i Jesuskirken var begejstrede for den.

I 2002 blev en kopi af trolden påny opstillet i Valby, da man måske igen kunne acceptere at der findes ondskab i verden..

Hansen-Jacobsen fik i 1923 til opgave at skabe et springvand foran Vejen Kunstmuseum.  Springvandet skulle "springe" med det varme vand der var blevet brugt til afkøling af turbinerne på det lokale elektricitetsværk. Hansen-Jacobsen genbrugte trolden, en kopi blev placeret i et bassin omgivet af vandspyede tudser og øgler. Når det var koldt, dampede det godt..
Men nu er turbinehaller er en saga blot.

Læs mere om trolden her: http://www.vejenkunstmuseum.dk/Dansk/troldespringvandet/trolden.htm