torsdag den 29. august 2013

Louisiana Literature 2013

Den japanske lydkunstner Tomoni Adachi.
Jeg har desværre kun haft tid til at besøge festivalen torsdag og fredag og det endte med at blive en ren nordisk oplevelse for mig. Der er en utrolig intens stemning på sådan en festival og på Louisiana skal man ofte meget tidligt stille sig op i kø for at komme til at se koryfæerne. Tydeligt var det, at det næsten udelukkende var det grå guld der besøgte festivalen det første 1 1/2 døgn, men så kom de unge på andendagen til debutanterne og koncerterne bl.a. med Jenny Hval.
Einar Már Gudmundson i samtale med Erik Skyum Nielsen om romanen "Islandske konger".  Mange anekdoter blev fortalt af dem begge, Erik Skyum-Nielsen synes jeg er uhyre underholdende. Ikke alt hvad jeg har læst af Einar Már, er jeg lige begejstret for, men jeg elsker bl.a. "Universets engle" og skrive det kan han jo. Han sagde på Louisiana helt i tråd med min opfattelse,  at virkeligheden er så magisk og mangfoldig i sig selv, at der ikke er så stor forskel på en almindelig roman og en roman man rubricerer som magisk realisme.
Sofi Oksanen havde jeg glædet mig meget til at høre. Hun skriver bl.a. romaner om Estlands nyere historie som undertrykt og besat land - og hvad det gør ved mennesker. Oksanen er en lidt mærkelig påfugl at se på, men sikke en hamrende god forfatter!
Jeg må nævne svenske Johannes Anyuru, som har skrevet en bog om sin fars eksil fra hjemlandet Uganda "En storm kom fra paradiset", som er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2013. Jeg har hverken læst bogen endnu eller hørte hele interviewet med ham, men han er en yderst sympatisk mand. Han ønsker at være en rollemodel for de unge indvandrere og sagde, at vejen frem er at lære dem at udtrykke sig, at de lærer at skrive deres egen historie.
Erland Loe holder jeg af bl.a. for "Doppler" og "Fakta om Finland". Jeg synes det var lidt besynderligt at både forfatter og interviewer (Tonny Worm) var ens påklædt... Det var det første arrangement på litteraturfestivalen, hvor der kom en masse unge mennesker!
Mikael Bertelsen lavede en slags 11. time live med de 3 debutanter Morten Chemnitz, Caroline Albertine Minor og Jonas Rolsted. Det var super underholdende. Han var meget interesseret i hvordan de havde brugt deres fjumreår, et tema som Caroline Albertine Minor tager op i sin roman "Pura Vida". I øvrigt har hun opkaldt romanens hovedperson for Viktoria som en cadeau til Klaus Lynggaards "Martin og Victoria".

Ingen kommentarer: