lørdag den 25. januar 2014

Kollegiet Solbakken

Det 12- etagers kollegium Solbakken mellem Vestre Kirkegård og Vigerslev Allé blev tegnet af arkitekterne Ole Buhl og Harald Petersen og blev bygget i årene 1954-56. De to arkitekter arbejdede  i samme periode med højhusene på Bellahøj. Kollegiet blev planlagt til at skulle fungere som hotel i 3 sommermåneder, hvor beboerne måtte flytte ud. Overskuddet fra hoteldriften gik til billiggørelse af studenterkollegiet og hotelpersonalet skulle være nogle af de studerende.

Hoteladministrationen blev vist drevet sammen med det næsten samtidigt byggede nabokollegium Otto Mønsted, hvorom man kan læse: "at de første ti år gav hoteldriften så stort overskud, at huslejen kunne sættes ned. Overskuddet faldt imidlertid i slutningen af tresserne, og i 1970 begyndte kollegianersamfundet at arbejde for at få hoteldriften i juli og august standset, idet man fandt, at besværet med at flytte ud i sommermånederne oversteg den økonomiske gevinst på hoteldriften".

I indvielsestalen gjorde Ole Buhl Kollegiet Solbakken til en DIS-studine: "Hun står her altså - læner sig opad en lydmur, mod biler og tog mod nord. Læner sig og løfter hovedet mod syd og sol for at blive brun i ansigtet under de grønne og røde øjenvipper. Hun løfter op i skørterne  for at få sol på sine lidt kedelige betonben, der stikker lige ned i græsset..."
Kilde bl.a. : Arkitekten, 1957 s. 67-75: Kollegiet Solbakken /arkitekt Ole Buhl

Ingen kommentarer: