lørdag den 16. juli 2011

Hærene

Evilio Rosero: Hærene. Sohn, 2010.
 Gammelmandssanselighed er der rigeligt af i Evilio Rosero's prisbelønnede roman "Hærene". Den foregår i den lille landsby San José i Columbia, hvor den pensionerede skolelærer Ismael hver morgen plejer at kravle op i appelsintræet i sin have for at nyde synet af nabokonen, der solbader nøgen. Hans kone Otilia er naturligt nok hamrende irriteret over hans lureri, men hun har på mange måder vænnet sig til det. Hvis han dog bare kunne være mere diskret.

Borgerkrigen kommer til byen. Folk forsvinder og for mange af dem bliver der krævet ublu høje summer i løsepenge af de efterladte familier. Nabofamilien får en sådan skæbne. Flere af Ismails venner bliver brutalt myrdet i deres hjem eller på gaden. Otilia forsvinder også, men Ismael hører intet, hverken fra eller om hende. Han leder forvirret efter hende overalt og nægter at forlade byen, selvom både hans datter, venner og tidligere elever opfordrer ham til det, for han er intet uden Otilia.
"Hærene" fortæller om borgerkrigens meningsløshed og brutalitet, hvad enten det er den ene eller anden hær eller myndighed der er i spil. En meget sanselig og velskrevet bog.

Ingen kommentarer: