søndag den 26. august 2012

Louisiana Literature

Det har været en stor oplevelse at være til litteraturfestival på Louisiana i denne weekend. Helt uovertruffen var sangeren og forfatteren Patti Smith. Hun var på scenen timevis fredag, blev interviewet, læste op af sine bøger bl.a. "Just kids" og gav et par numre i mørkningen sammen med sin guitarist Lenny. Rå, morsom, begavet, skøn, fuld af integritet og meget mere. Fantastisk at være i hendes selskab og høre hende fortælle! Arrangøren af litteraturfestivalen, Christian Lund, sagde på et tidspunkt fra scenen at det var en af de bedste dage i hans liv. Jeg havde netop tænkt det samme.
Canadiske Anne Carson kendte jeg kun flygtigt inden festivalen. Hun er digter og professor i klassisk filologi. Jeg havde læst lidt i hendes bog"Vandveje" og fandt hendes tekster morsomme og bevidsthedsudvidende. På festivalen læste hun op hjulpet af Pejk Malinovski fra sit nyeste værk "Nox", et sørgedigt over sin bror som flygtede til Europa og Indien for at undslippe en fængselsstraf i slutningen af halvfjerdserne og endte sine dage i København. Utrolig smukt og bevægende.
Her er jeg ved at få signeret en bog af den norske forfatter Tomas Espedal. Han er en helt fantastisk forfatter og en stor fortæller, som det var fornøjelse at opleve i samtale med Josefine Klougart. Jeg er ved at læse hans nyeste bog "Mod naturen" som er en smertefuld fortælling om tab. Den midaldrende forfatter møder og bliver forladt af en langt yngre kvinde. Sproget er så smukt og teksten skåret helt tæt.


Til sidst vil jeg nævne den amerikanske forfatter Jeffrey Eugenides, som jeg endnu ikke har læst en linie af og som jeg blev lidt forelsket i p.g.a. hans stemme, hans vid og humor. Jeg glæder mig til at læse "Middlesex" og hans nyeste roman "Bryllupsintrigen".  Også Nicole Krauss var ret indtagende,  en alvorlig ung kvinde. Jeg har store forventninger til "Det store hus".

Ingen kommentarer: